Які страви готують на Великдень і що прийнято святити у церкві

Джерело:  apostrophe.ua  /  14:21, 28 Березня 2023

Перевірте себе та розкажіть близьким

Чимало господинь вже розпочали підготовку до одного з найважливіших християнських свят – Воскресіння Христового або Великодня, який за григоріанським календарем припадає на неділю 9 квітня, а за юліанським – на тиждень пізніше, тобто 16 квітня. theLime вирішив докладніше розповісти, що обов'язково має бути в великодньому кошику для освячення в церкві під час богослужіння, а також які страви, окрім паски та яєць, можна поставити на святковий стіл.

Фото: pixabay.com

Які елементи обов'язково повинні бути присутніми у великодньому кошику?

1. Паска – символ Воскресіння. Це священний (ангельський) хліб, який символізує духовну їжу.

2. Яйця – основа всього, символ Всесвіту, духовної повноти, достатку, руху. Крашанки (пофарбовані в певний колір, однотонні) і писанки (розмальовані, з різними елементами та візерунками) символізують цілісність.

3. Свічка символізує світло та Божу благодать.

4. Сіль – символ тієї гіркоти, яку має пізнати кожен християнин, очищаючись від гріхів. Освячена на Великдень сіль є оберегом від злих очей. Вважається, якщо посипати священною сіллю поріг, то жодна людина з поганими та злими намірами не зможе зайти до вашої оселі.

5. Шинка і ковбаса символізують годуюче теля, якого велів зарізати батько після повернення додому блудного сина. Це символ вибачення.

6. Масло та сир – молочні продукти, що символізують зв'язок людей та Ісуса Христа. Як дитина отримує з грудним молоком матері життя, силу та енергію, так і християни отримують від Ісуса священну енергію.

7. Хрін – символ сили та здоров'я. Він символізує міцне коріння, що дає віру у воскресіння.

Великодній кошик також потрібно прикрасити листям мирту – вічнозеленої рослини, яка є символом безсмертя та вічного життя. Також обов'язковим елементом є рушник, який господиня повинна вишити самостійно.

Фото: pixabay.com

Які страви приготувати на святковий стіл на Великдень?

1. Бурячки

Варимо буряк, очищаємо і тремо його на дрібній терці з хроном. Перемішуємо це все, додаємо оцет, сіль, цукор до смаку. Таку закуску можна подавати із м'ясними стравами.

2. Ковбаса

Свинину та яловичину пропускаємо через м'ясорубку з дрібними решітками, солимо, перчимо, додаємо часник, добре перемішуємо і витримуємо на холоді приблизно 3-4 години. Потім начиняємо кишкові оболонки, які необхідно промити і почистити заздалегідь. Ковбасу підсмажуємо на смальці, потім запікаємо у духовці.

3. Шпондер

Шпондер – традиційна карпатська страва: м'ясистий шматок сала з прошарками м'яса, разом із шкіркою зрізаний з нижньої частини свинячої туші та запечений у печі на дровах або в духовці.

Довгий шматок шпондера солимо, перчимо і залишаємо на ніч у гусятниці. Вранці у власному соку, що утворився, доводимо до кипіння. Якщо не вистачить соку, доливаємо трохи води. Як тільки закипить, відставляємо, щоб охололо. Так повторюємо декілька разів. Коли охолоне востаннє, шпигуємо зубчиками часнику і маринуємо в приправах. Замотуємо у фольгу та випікаємо у духовці на невеликій температурі протягом години. Не виймаємо шпондер із фольги принаймні добу, щоб добре охолов у холодильнику.

4. Полядвиця

Слово "полядвиця" означає особливу частину туші тварини. Її вирізують від стегнової кістки таким чином, щоб не пошкодити м'язи шинки. Як основна сировина може використовуватися свинина, яловичина і навіть конина.

Довгий шматок яловичої вирізки солимо, перчимо. Залишаємо в гусятниці на ніч. Ножем робимо поздовжні отвори, шпигуємо їх зубчиками часнику. Додаємо трохи води. Гусятницю ставимо на плиту на невеликий вогонь на півтори години, а потім у духовку (кришку з гусятниці знімаємо), запікаємо до готовності та охолоджуємо.

Фото: pinterest.com

Вгору