Парки – з туалетами та антисептиками
З 11 травня парки, сквери та інші зони відпочинку мають бути облаштовані туалетами, а також рідким милом та антисептиками.
Ці рекомендації стосуються:
- парків,
- скверів,
- садів,
- оранжерей під відкритим небом,
- музеїв під відкритим небом,
- лісопаркових та прибережних зон,
- відкритих спортивних майданчиків.
Адміністрація зон відпочинку повинна:
- розмістити на території зон та при вході до них правила та обмеження щодо їх використання,
- оцінити місця потенційного скупчення відвідувачів (пам’ятки, зони відпочинку тощо) та розмістити поруч з ними додаткову інформацію щодо індивідуальних заходів профілактики та важливості соціального дистанціювання;
- забезпечити функціонування туалетів на території зон, наявність рідкого мила, антисептиків при вході до них та їх регулярне прибирання та дезінфекцію;
- не допускати проведення організованих заходів та подій на території зон відпочинку, функціонування атракціонів та розважальних заходів тощо;
- не допускати функціонування окремих зон, користування якими на період карантину заборонено та обежити доступ до них.
Відвідувачі мають право гуляти групами не більше 3 осіб.
В перукарню по одному з інтервалом в 15 хв
Інтервал між клієнтами у перукарнях має бути не менше 15 хвилин для виключення контакту між ними.
Окрім обов’язкового температурного скрінінгу, що є основною рекомендацією для майже всіх закладів, МОЗ також радить:
- дотримання часового інтервалу не менше 15 хвилин між відвідувачами для виключення контакту між ними;
- обмежити перебування сторонніх осіб в приміщенні, за винятком не більше одного з батьків, які супроводжують малолітніх дітей або осіб з інвалідністю;
- облаштування зон з антисептиками на вході;
- перебування не більше однієї особи на 10 квадратних метрів,
- дистанція між місцями – не менше двох метрів,
- працівникам, що надають послуги та іншому персоналу обов’язково використовувати медичні маски або респіратор та одноразові рукавички;
- дезінфекцію після кожного клієнта.
Ресторани – без меню та з одноразовим посудом
Одноразовий посуд, антисептики, термометрія, обов’язкова безконтактна оплата. Ці та інші правила для закладів громадського харчування опублікувало Міністрество охорони здоров’я.
Основні вимоги до роботи кафе і ресторанів з 11 травня:
- проведення термометрії всіх працівників перед початком робочого дня;
- обслуговування дозволяється лише на виніс за попередніми замовленнями або на літніх майданчиках просто неба;
- на вході необхідно розмістити антисептики;
- адміністрація та персонал повинні контролювати і забепечувати умови щодо запобігання чергам;
- меню має розташовуватися поруч з місцем видання замовлень, давати його клієнтам не можна;
- замовлення повинні видаватися виключно в одноразовому посуді та закритій тарі;
- працівники повинні використовувати засоби індивідуального захисту, а роботодавець має забезпечити їх п’ятиденний запас;
- кожні дві годин приміщення треба обробляти мийними та дезінфеційними засобами;
- місце повинне бути обладнане пристроями безконтактної оплати.
У парках та скверах повинні бути облаштовані туалети і зони з наявністю рідкого мила і антисептиків на вході в зоні відпочинку.
Нагадаємо, що карантин в Україні буде продовжено до 22 травня, але він буде пом’якшеним.