Такого ви точно ще не готували!

Джерело:  klopotenko.com  /  10:46, 23 Грудня 2023

Рецепт старовинного українського печива погач з шкварками

Свята все ближче й майбутній список меню поповнюється найцікавішими та найсмачнішими рецептами, сьогодні це українське печиво погач.

Такого ви точно ще не готували: рецепт старовинного українського печива погач на салі

Крихке та смачне українське печиво погач (Фото:архів Євгена Клопотенка)

Український шеф-кухар Євген Клопотенко рекомендує побалувати себе в свята незвичайним печивом, яке готується з одним з найпопулярніших та найулюбленіших продуктів українців — салом

Як приготувати українське печиво з салом

Найчастіше шкварки додають до вареників з картоплею та в начинку для пиріжків. З перекрученого смаженого сала виходить смачна намазка на хліб. Але спробуйте ще приготувати зі шкварок солоне домашнє печиво – погачі. Зважаючи на українську любов до сала, впевнені, страва буде до вподоби. Погачі смакуватимуть як закуска або замість хліба до тарілки борщу, бограчу чи капусняку. Спробуйте додати до них крем-сир із зеленню чи м’ясний паштет. А чим черствіше воно ставатиме, тим більше походитиме на смачненькі солоні снеки.

ЯК ПРИГОТУВАТИ СОЛОНЕ ПЕЧИВО ПОГАЧІ

ЯК ЗРОБИТИ ШКВАРКИ

Для шкварок беріть сало з м’ясними прожилками. У вас буде менше смальцю, але такі шкварки будуть дуже смачними та хрусткими. Наріжте сало на однакові середні кубики, перекладіть на пательню. Воно повинно займати 2/3 пательні, тоді буде зручно зливати жир. Сало почне утоплюватися. Зливайте його в чисту суху банку та повертайте пательню на вогонь. Робіть так до тих пір, поки шматочки сала не зменшаться в розмірі та добре підсмажаться. Потім перекладайте їх на паперовий рушник, аби увібрався зайвий жир.

ІНГРЕДІЄНТИ

500 г пшеничного борошна

2 яйця(+ 1 яйце для змащування)

700 г сала (із нього – 100 г смальцюта 100 г шкварок)

50 мл кефіру2,5%

50 г сметани20%

1 ч. л. розпушувача

2 ч. л. кмину

сіль до смаку

ПОГАЧІ ЗІ ШКВАРКАМИ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

Приготування

Для приготування автентичних українських погачів потрібно взяти 500 грамів борошна, 70 грамів сметани, 70 грамів кефіру та гарно все замішати, додати чайну ложку солі.

700 грамів українського сала нарізати середнім кубиком, висмажити на пательні для того, щоб з’явився смалець. Смалець додати до тіста та гарно вимішати.

До тіста додаємо два яйця середнього розміру та знов вимішуємо. Тісто у харчовій плівці відправляємо до холодильника на 30 хвилин, щоб з ним було легше працювати.

Шкварки пропускаємо через м’ясорубку. Тісто розкачуємо в форму прямокутника, наносимо зверху перекручені шкварки, складаємо тісто у формі книжки і розкочуємо востаннє. Беремо круглу форму та витискаємо печиво.

На печиві можемо зробити надрізи, щоб воно мало гарну форму після випічки. Ставимо до духовки при температурі 180 градусів на 30 хвилин.

КРОК 1

Зробіть шкварки та смалець із 700 г сала. Охолодіть шкварки, а потім перекрутіть їх через м’ясорубку. Розділіть на 4 частини. Приготуйте тісто для погачів. У миску всипте 500 г пшеничного борошна, 1 ч. л. розпушувача,дрібку солі та ½ ч. л. кмину, додайте 100 г смальцю, 50 мл кефіру 2,5%, 50 г сметани 20%, вбийте 2 яйця та замісіть м’яке тісто руками. Можете використати кухонну машину з насадкою «Гак». Оберніть тісто плівкою та залиште на 2 години.

печиво погачі

КРОК 2

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Потім розкачайте тісто качалкою завтовшки 2 см, змастіть однією частиною шкваркової маси.

печиво погачі

КРОК 3

Складіть тісто конвертом. Повторіть це ще 3 рази, використавши всю начинку.

печиво погачі

КРОК 4

Склянкою виріжте кружечки та перекладіть на деко, застелене пергаментним папером.

печиво погачі

КРОК 5

На кожному печиві зробіть надрізи ножем у вигляді решітки.

печиво погачі

КРОК 6

Яйце взбийте виделкою та кулінарним пензликом змастіть кожне печиво. Потім посипте зверху ½ ч. л. кмину, який залишився. Ставте випікатися за температури 180 градусів на 40 хвилин. Потім витягніть із духовки, нехай остигне, і подавайте до столу.

печиво погачі

Готувати – це просто!

Вгору