Що означає знак рибки на авто?

Джерело:  news.obozrevatel.com  /  12:36, 1 Липня 2023

Чому деякі водії клеять цей символ на багажник?

Прагнення людини прикрашати свій простір значущими символами поширюється, звісно, і на автомобілі. Так з’явилась культура наклеювати на кузов стікери та різні декоративні елементи. Часто серед них можна зустріти простий мінімалістичний знак у формі рибки.

Рибка Іхтіс

У цього символу є власна назва – це Іхтіс. І це давній символ християнства.

За часів гонінь на ранніх послідовників релігії у Римській імперії Іхтіс використовували замість звичних нам зараз хреста або розп’яття. З його допомогою християни впізнавали одне одного та позначали місця служіння.

Виник цей знак, як акронім імені Ісуса Христа, зашифрований у фразі грецькою мовою ησος Χριστς Θεo Υις Σωτρ. Українською це перекладається як "Ісус Христос Син Божий Спаситель". Перші літери цієї фрази утворюють слово χθς, тобто "риба".

Що спільного у риби та християнства

З символічної точки зору рибу називають символом Христа через те, що деякі його учні мали стосунок до рибальства. Так рибалками були апостоли Петро та Андрій. Ісус закликав їх до себе, пропонуючи стати "ловцями людей".

Окрім того в Євангелії згадується сотворене Христом чудо, коли він п’ятьма хлібами і двома рибинами нагодував велику кількість людей. І від примноженої їжі лишилось ще 12 кошиків.

Ранні християни, щоби уберегти себе від гонінь, малювали на своїх домівках рибку. А на запитання стражі пояснювали, що цей знак пов'язаний із риболовним промислом, яким займаються мешканці дому. Це зберегло чимало життів і допомогло християнству вкорінитись та поширитись.

Символ Іхтіс на сучасних авто

Символічним зображенням прикрашають свої машини представники всіх гілок християнства – православні, католики, протестанти. Строгої конфесійної прив’язки ця рибка не має.

Іхтіс в такому разі використовується як оберіг на дорозі. Водій такого транспортного засобу почувається під божим захистом.

Але чому віруючі водії не використовують більш звичний хрест? Все просто – цей символ також асоціюється з поховальним ритуалом, а розп’яття – ще й зі стражданнями Христа. Рибка в цьому сенсі виглядає більш нейтральною, але при цьому має аналогічне сакральне значення.

Наклеюють Іхтіс ззаду на багажник. Також його можна побачити на задньому склі автомобілів та в інших місцях на машині. Він може бути звичайним стікером, а може бути металевим елементом. Матеріал, з якого його виготовляють, не важливий. Суттєвим є лише смислове наповнення символу.

Втім, на вищі сили сподіватись можна, але ще надійніше заручитись також підтримкою досвідченого механіка.

Вгору